• TALENTOS by Abril premiará aos futuros profesionais de hostalería de sete centros de FP de Galicia, Asturias e Cantabria.
• 7 finalistas e un xurado profesional protagonizarán a gran final en marzo.
TALENTOS by Abril é a primeira edición do certame de cociña que pon en marcha a empresa aceiteira ourensá. Do mesmo xeito que o seu claim “Facendo mellor aos mellores”, este concurso nace co obxectivo de potenciar o talento dos futuros profesionais da cociña, fomentar a aprendizaxe ao redor da cultura do aceite e promover o uso de produtos amparados baixo Denominación de Orixe Protexida (DOP), Indicación Xeográfica Protexida (IGP) ou, na súa falta, selos de calidade. Esta competición desenvolverase en tres fases durante o primeiro trimestre de 2023 e nela participarán sete centros de Formación Profesional de Galicia, Asturias e Cantabria. O alumno gañador recibirá dous premios: O seu nomeamento como cociñeiro residente de Aceites Abril e un curso intensivo de formación nunha das escolas de gastronomía máis prestixiosas de España.
A presentación de TALENTOS by Abril tivo lugar esta mañá no Mercado de Abastos de Santiago de Compostela. Nela participaron a directora de márketing da firma ourensá, Elena Pérez Canle, e o chef Iñaki Bretal, que conta cunha estrela Michelín e é o responsable dos restaurantes Ou Eirado dá Leña en Pontevedra, e Farmacia de Garda no madrileño barrio de Malasaña. Como explicou Elena Pérez Canle: “non se elixiu Santiago o Mercado de Abastos ao azar, queriamos experimentar os cheiros, os sons do mercado da praza, sentir a proximidade dos pequenos produtores presentes nos seus postos esta Praza de Abastos e o mimo que poñen día tras día ao seu traballo. É como abrir unha despensa do agro e mar, da nosa xeografía e os ciclos produtivos sostibles”. Pola súa banda, Iñaki Bretal quixo destacar “a importancia de poñer en valor o traballo que se realiza desde as escolas de hostalería e o esforzo dos mozos profesionais por levar á despensa galega e a cociña ao seguinte nivel”.
Sobre o certame
TALENTOS by Abril está dirixido a estudantes (entre 18 e 25 anos) do Ciclo Superior de Dirección de Cociña de sete centros de Formación Profesional públicos de Galicia, Asturias e Cantabria que destacan por unha formación de calidade, a súa aposta pola innovación no sector e a súa vinculación cos establecementos da súa contorna. Os centros elixidos son: CIFP Carlos Oroza de Pontevedra; CIFP Compostela de Santiago de Compostela; CIFP Paseo das Pontes na Coruña; IES de Foz en Lugo; o IES Vilamarín en Ourense; o IES Pena Castelo de Santander e o IES Valle de Aller de Asturias.
Primeiramente, Aceites Abril impartirá unha cata formativa das diferentes variedades de aceite de oliva virxe extra así como as súas aplicacións aos alumnos dos sete centros. Despois aqueles estudantes interesados en participar deberán presentar unha receita de elaboración propia na que deben incluír os aceites de oliva virxe extra de Abril e produtos amparados en D.O.P./I.G.P. ou selos de calidade do norte de España. Só poderán participar tres alumnos, como máximo, por centro.
A pre-selección será realizada por un xurado, composto por profesionais vinculados a Aceites Abril, quen elixirá a un estudante de cociña por centro. De maneira que pasarán á final un total de 7. Estes terán varias semanas para perfeccionar as súas creacións culinarias que deberán presentar en directo.
A gran final celebrarase no mes de marzo. Os finalistas do certame deberán elaborar as súas propostas en vivo #ante un xurado profesional referente no mundo da gastronomía composto polos chefs, Lara Roguez e Iñaki Bretal, os xornalistas gastronómicos do Diario Montañés e do Comercio, Ricardo Ezcurdia e Eufrasio Sánchez, o autor do blogue, Receitas de Rechupete, Alfonso López, e a directora de márketing de Aceites Abril, Elena Pérez Canle. Os xuíces valorarán aspectos como a creatividade da proposta, a elegancia, a presentación, as técnicas utilizadas ou o sabor e a maridaxe do prato
O gañador desta primeira edición conseguirá dous premios: Un curso intensivo de formación nunha das escolas de gastronomía máis prestixiosas de España, situada no País Vasco.
Tamén o nomeamento como cociñeiro residente de Aceites Abril, que lle dará a posibilidade de realizar showcooking e maridaxes nalgúns eventos promocionais nos que participe a firma a nivel rexional e nacional.